Risotto z kurkami
Łatwe i szybkie, a do tego pyszne - jesienne, pełne grzybowego aromatu risotto z podsmażonymi kurkami i szalotką. Kilka kurek można odłożyć, aby przed podaniem udekorować nimi gotowe danie. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie.
Składniki na 2 porcje:
200 g oczyszczonych kurek
100 g ryżu arborio
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 szkl. gorącego bulionu
50 ml białego wina
3 łyżki masła
3 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmezanu
sól, pieprz
natka pietruszki
oliwa
- Szalotkę i czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, zeszklić na niej warzywa. Dodać kurki i podsmażyć na mocnym ogniu, aż grzyby lekko się zrumienią.
- Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć ogień. Przesmażyć chwilę, następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje.
- Gdy wino się zredukuje, wlać chochlę bulionu. Gotować powoli, a kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
- Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kremowy i będzie al dente.
- Odstawić risotto z ognia, po minucie dodać resztę masła i starty ser. Przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć do głębokich talerzy i udekorować listkami natki i ewentualnie dodatkowo serem.
Komentarze
Prześlij komentarz