Dyniowe scones


Te szybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku. 



Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. puree z dyni
jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
6 łyżek zimnego masła
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków

lukier: szklanka cukru pudru
           3-4 łyżki mleka
           szczypta mielonych przypraw: cynamonu, gałki, imbiru i goździków


  • Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami do połączenia. 
  • W drugiej misce wymieszać puree z dyni, jajko, mleko. Następnie dodać suche składniki i szybko wyrobić na gęste, dość klejące ciasto.
  • Ciasto przekroić na pół, a każdą połowę rozwałkować na okrąg o grubości około 1,5 cm, który podzielić na 6 trójkątów. 
  • Przełożyć ja na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 14-16 minut.
  • Wyjąć i przestudzić na kratce.
  • Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący. 
  • Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie.


Komentarze

  1. Dyniowe scones wygrywaja w kazdej kategorii!
    Dawno nie robilam, a przeciez uwielbiamy...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! <3 Prezentują się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne