Dyniowe scones
Te szybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku.
Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. puree z dyni
jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
6 łyżek zimnego masła
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli, mielonego imbiru i mielonych goździków
lukier: szklanka cukru pudru
3-4 łyżki mleka
szczypta mielonych przypraw: cynamonu, gałki, imbiru i goździków
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami do połączenia.
- W drugiej misce wymieszać puree z dyni, jajko, mleko. Następnie dodać suche składniki i szybko wyrobić na gęste, dość klejące ciasto.
- Ciasto przekroić na pół, a każdą połowę rozwałkować na okrąg o grubości około 1,5 cm, który podzielić na 6 trójkątów.
- Przełożyć ja na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 14-16 minut.
- Wyjąć i przestudzić na kratce.
- Przygotować glazurę: w miseczce wymieszać cukier puder z przyprawami i mlekiem. W zależności od ilości mleka lukier może być gesty lub lejący.
- Na ostudzone bułeczki nałożyć lukier i odstawić, aż zastygnie.
Dyniowe scones wygrywaja w kazdej kategorii!
OdpowiedzUsuńDawno nie robilam, a przeciez uwielbiamy...
:)
Wspaniałe! <3 Prezentują się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki mają cudny kolor :)
OdpowiedzUsuń