Powidła śliwkowe
Domowe tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez dodatku cukru, za to doprawione odrobiną cynamonu. Banalny przepis!
Składniki na 3 słoiczki:
1 kg słodkich śliwek np. węgierek
szczypta cynamonu
- Śliwki umyś i wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki.
- Wrzucić do głębokiego garnka (u mnie żeliwny) i podlać 2 łyżkami wody.
- Smażyć stopniowo - najpierw na dużym ogniu, potem na coraz mniejszym. Często mieszać drewnianą łyżką, aby powidła się nie przypaliły.
- Pod koniec smażenia doprawić cynamonem i ewentualnie zmiksować blenderem na gładko.
- Usmażone powidła są gotowe po około dwóch godzinach, gdy masa zrobi się gęsta i spada z łyżki płatami.
- Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem na około kwadrans.
z reklod wyszedłby jako tako?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam pojęcia, bo nie próbowałam.
UsuńMniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam i dziękuję :)
Usuń