Figi zapiekane z kozim serem
Elegancka przekąska lub nawet kolacja na ciepło - figi, kozi ser i orzeszki pinii zapieczone w piekarniku, a póżniej podawane z genialnym kremem balsamicznym. Obłędne połączenie!
Składniki:
figi
kozi ser pleśniowy lub kremowy
orzeszki pinii lub włoskie
tymianek suszony lub świeży
krem balsamiczny
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Figi umyć, naciąć je na krzyż i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Ser kozi pokroić w kostkę i powkładać w środki fig.
- Całość posypać tymiankiem i orzeszkami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 12-15 min, aż figi zmiękną a ser się rozpuści.
- Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać.
Bardzo elegancka i apetyczna przekąska:)
OdpowiedzUsuńprawda - i do tego błyskawiczna ;)
Usuń