Brownie z malinami
Bardzo czekoladowe amerykańskie ciasto brownie już drugi raz u mnie na blogu, ale tym razem przepis na bazie z mąki orkiszowej. Na wierzchu ułożyłam maliny, ale myślę ze sprawdzą się również truskawki.
Składniki na formę 20x20cm:
100 g gorzkiej czekolady
75 g masła
1/2 szkl. cukru brązowego
2 jajka
1/2 szkl. mąki orkiszowej
łyżka kakao
szczypta soli
200 g świeżych malin
- Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty.
- Do tak powstałej masy dodać jajka i ponownie zamieszać.
- Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do połączenia składników.
- Przelać masę do formy, wyrównać. W ciasto powkładać maliny w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż ciasto lekko podrośnie.
- Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić na kwadraty.
Mniam mniam, a ja piekłam dziś brownie z czerwonej fasoli :D
OdpowiedzUsuńWOW, też musiało być pyszne..!!
Usuńmaliny i czekolada to super duet :)
OdpowiedzUsuńOj tak <3
Usuń