Frittata z szynką i serem
Włoski omlet jajeczny tym razem w wersji mięsnej i bardziej sycącej, z szynką i ulubionym serem.
Składniki na małą patelnię:
3 jajka
3 plastry szynki np. parmeńska
50 g sera np. mozarella, żółty
pomidorki koktajlowe
bazylia
sól, pieprz
łyżka masła
łyżka mleka
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki a ser zetrzeć na tarce.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szynkę i również podsmażyć.
- Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać mleko, i połowę startego sera. Doprawić solą i pieprzem.
- Wylać masę jajeczną na patelnię z szynką i cebulą, zmniejszyć ogień. Dodać połówki pomidorków i całość posypać resztą sera.
- Smażyć całość przez 2-3 minuty, a następnie wstawić patelnię do piekarnika i zapiekać około 10 minut, aż masa całkowicie się zetnie.
- Wyjąć i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz