Tarta francuska z grillowanym bakłażanem
Kolorowa, wytrawna i bezmięsna tarta na cieście francuskim z grillowanym bakłażanem, czerwonym pesto oraz serem feta. Rewelacja!
Składniki:
ciasto francuskie gotowe
bakłażan
pesto czerwone lub zielone
ser feta
sól, suszone oregano
bazylia lub mięta
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Na cieście również położyć kawałek papieru, a na nim ciut mniejszą formę żaroodporną lub blaszkę z obciążeniem.
- Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
- W tym samym czasie pokroić na plastry bakłażana, posypać solą i oregano i upiec na patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki.
- Wyjąć podpieczone ciasto, rozsmarować na nim pesto zostawiając brzegi (jak w pizzy), na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, a następnie pokruszony ser feta.
- Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aby całość się podgrzała.
- Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub mięty, pokroić i podawać.
Jak to cudownie wygląda! Jestem ciekawa jak smakuje.:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Kolejny świetny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować:) Prezentuje się wspaniale:)
OdpowiedzUsuń