Pasztet z soczewicy


Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej.

Składniki:
szklanka soczewicy czerwonej
3 jajka
3 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki
szczypta chilli
sól, pieprz

  • Soczewicę przepłukać na sicie, wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać liść i ziele. Gotować, aż z soczewicy zrobi się papka.
  • Marchewki i cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać również drobno pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy.
  • Gdy warzywa zmiękną, wymieszać je z soczewicą i koncentratem pomidorowym.
  • Dodać jajka i dokładnie wymieszać. 
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowaną masę i piec około 30-40 minut. 
  • Dobrze wystudzić przed krojeniem.

Komentarze

  1. Fajny pomysł, nie jadłam jeszcze pasztetu z soczewicy, a wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zatem wypróbować przepis, bo nie jest trudny :)

      Usuń
  2. A czy może być soczewicą Zielona lub brązowa???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne