Pasztet z soczewicy
Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej.
Składniki:
szklanka soczewicy czerwonej
3 jajka
3 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki
szczypta chilli
sól, pieprz
- Soczewicę przepłukać na sicie, wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać liść i ziele. Gotować, aż z soczewicy zrobi się papka.
- Marchewki i cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać również drobno pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy.
- Gdy warzywa zmiękną, wymieszać je z soczewicą i koncentratem pomidorowym.
- Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowaną masę i piec około 30-40 minut.
- Dobrze wystudzić przed krojeniem.
Fajny pomysł, nie jadłam jeszcze pasztetu z soczewicy, a wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam zatem wypróbować przepis, bo nie jest trudny :)
UsuńA czy może być soczewicą Zielona lub brązowa???
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, ale myślę że tak.
Usuń