Greckie souvlaki
Tradycyjne greckie szaszłyki robione z różnych rodzajów marynowanego mięsa. Podawane są samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste!
Składniki:
300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej
marynata: łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
ząbek czosnku (opcjonalnie)
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny lub octu winnego
sól, pierz
- Mięso pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso.
- Przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
- Godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki, następnie nadziać na patyki.
- Upiec na patelni grillowej (czas zależy od rodzaju mięsa) i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz