Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Puszyste, słodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :)
Składniki:
2,5 szkl. mąki pszennej
200 ml mleka
3 łyżki cukru
7 g drożdży suchych
jajko
50 g masła
szczypta soli
400 g truskawek
dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej
roztrzepane jajko
na kruszonkę: 10 łyżek mąki
5 łyżek zimnego masła
5 łyżek cukru
- Masło roztopić, przestudzić. Truskawki pokroić na kawałki.
- Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać mleko oraz jajko i wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, pod koniec dodając masło.
- Wyrobić na gładkie ciasto, z którego uformować kulę. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki), które wysypać bułka tartą, a następnie ułożyć w nim truskawki.
- Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 min.
- Smacznego!
ależ wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńporywam jedną ! :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają) )
OdpowiedzUsuńBułeczki skradły serca moje serce. Piekłam je już kilka razy i podzieliłam się przepisem ze znajomymi. Po prostu pycha...
OdpowiedzUsuńwspaniale <3
Usuń