Drożdżówki z truskawkami i kruszonką


Puszyste, słodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :)

Składniki:
2,5 szkl. mąki pszennej
200 ml mleka
3 łyżki cukru
7 g drożdży suchych
jajko
50 g masła
szczypta soli
400 g truskawek

dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej
                    roztrzepane jajko
                 
na kruszonkę: 10 łyżek mąki
                         5 łyżek zimnego masła
                         5 łyżek cukru


  • Masło roztopić, przestudzić. Truskawki pokroić na kawałki.
  • Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać mleko oraz jajko i wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, pod koniec dodając masło. 
  • Wyrobić na gładkie ciasto, z którego uformować kulę. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki), które wysypać bułka tartą, a następnie ułożyć w nim truskawki.
  • Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 min.
  • Smacznego!

                 

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne