Czerwone pesto z suszonych pomidorów (Pesto Rosso)



Pesto Rosso to czerwony sos, którego głównym składnikiem są suszone pomidory. Idealny dodatek do ulubionego makaronu, polecam również jako smarowidło do kanapek i tostów.

Składniki:
szklanka suszonych pomidorów
4 łyżki orzechów piniowych
4 łyżki startego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
1/2 szkl. oliwy z oliwek
sól


  • Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Wszystkie składniki sosu wrzucić do blendera i zmiksować. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodać więcej oliwy. Doprawić ewentualnie solą.
  • Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne