Galaretki drobiowe (tymbaliki)
Pyszna propozycja na przekąskę z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Można do niej dodać swoje ulubione dodatki np. groszek, kukrydzę, jajko, natkę :)
Składniki:
litr rosołu drobiowego
mięso drobiowe z rosołu (u mnie 2 nogi z kurczaka)
marchewki z rosołu
jajka na twardo
groszek, kukurydza, natka - opcjonalnie
2 łyżki żelatyny
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, marchewki w kostkę a jajka na ćwiartki.
- Rosół doprawić pieprzem i solą, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę.
- Mięso, warzywa i jajka ułożyć w małych pojemnikach do około 3/4 wysokości.
- Zalać rosołem i odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby galaretki stężały.
- Podawać z octem, lub cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz