Tuńczyk z grilla


Tuńczyk to chuda ryba, więc nie grilluje się go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy i twardy. Przy grillowaniu steków wystarczą zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, powinny być delikatnie różowe w środku. 

Składniki:
stek z tuńczyka
oliwa
sok z cytryny
rozmaryn suszony
sól, pieprz

  • Rybę należy wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła do temperatury pokojowej.
  • Wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem.
  • Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował.
  • Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty z obu stron.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne