Tuńczyk z grilla
Tuńczyk to chuda ryba, więc nie grilluje się go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy i twardy. Przy grillowaniu steków wystarczą zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, powinny być delikatnie różowe w środku.
Składniki:
stek z tuńczyka
oliwa
sok z cytryny
rozmaryn suszony
sól, pieprz
- Rybę należy wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła do temperatury pokojowej.
- Wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował.
- Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty z obu stron.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz