Pełnoziarnisty chleb orkiszowy
Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa.
Składniki na bochenek:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g drożdży suchych
łyżeczka soli
łyżeczka cukru trzcinowego
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
masło i otręby do wysypania formy.
- Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami.
- Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.
- Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.
- Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.
- Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie po brzegi formy.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
- Wyjąć i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz