Pełnoziarnisty chleb orkiszowy



Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa. 

Składniki na bochenek:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7 g drożdży suchych
łyżeczka soli
łyżeczka cukru trzcinowego
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
masło i otręby do wysypania formy.

  • Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami.
  • Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać. 
  • Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę. 
  • Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.  
  • Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie po brzegi formy.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
  • Wyjąć i wystudzić na kratce. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne