Mini pizze z bakłażana


Ekspresowe i dietetyczne mini pizze, których spód to zapiekane plastry bakłażana, a na nich dodatki wedle uznania. Smaczna kolorowa przekąska na każdą okazje.

Składniki:
bakłażan
sos pomidorowy / ketchup
ser mozarella
pomidorki cherry
oliwki
oregano suszone
sól


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Posolić i odstawić na 10 min. Osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posypać suszonym oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 min.
  • Mozarellę zetrzeć na tarce, pomidorki i oliwki pokroić. 
  • Następnie każdy plaster posmarować sosem pomidorowym, posypać połową startego sera. Ułożyć pomidorki, oliwki i ponownie na wierzchu resztę sera.
  • Posypać całość suszonym oregano i ponownie zapiekać przez około 10 minut.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne