Makaron z cukinią i szparagami
Wiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad.
Składniki na 2 porcje:
150 g ulubionego makaronu
cukinia
pęczek szparagów zielonych
pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu
sól, pieprz
oliwa
- Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić.
- Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz.
- Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie.
- Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać.
- Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto.
Idealny wege obiad:)
OdpowiedzUsuń