Drożdżowe paszteciki z mięsem
Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno.
Składniki:
350 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
szklanka mleka
2 żółtka
80 g masła
szczypta soli
farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu
duża cebula
sól, pieprz, majeranek
rosół - około 1/2 szkl.
dodatkowo: białko jaja, kminek
- Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże cukier i szczypte soli. Wymieszać.
- Dodać mleko i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać żółtka.
- Następnie stopniowo dodawać miękkie masło.
- Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
- Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, dodać przyprawy i wymieszać masę. Dodać do niej tyle rosołu, aby nie była zbyt sucha.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na trzy paski, na środku każdego ułożyć farsz i zlepić brzegi, aby powstał rulon. Podzielić go na 5 cm kawałki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Przed pieczeniem paszteciki posmarować białkiem i posypać kminkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
- 180 st 25 min
Komentarze
Prześlij komentarz