Risotto z owocami morza (Risotto ai frutti di mare)
Kremowe "risotto ai frutti di mare" to aromatyczny śródziemnomorski obiad dla miłośników owoców morza.
Składniki na 2 porcje:
250 g mieszanki owoców morza
100 g ryżu arborio
szalotka
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
50 ml białego wytrawnego wina
2-3 łyżki śmietany 30 %
natka pieruszki
- Mrożone owoce morza rozmrozić. Przełożyć do garnka, wlać litr wody i zagotować.
- Gotować kilka minut na małym ogniu, po czym zmniejszyć ogień do minimum.
- Szalotkę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć całość.
- Wlać wino i smażyć, aż odparuje.
- Wlać chochle wywaru razem z owocami morza, a gdy ryż go wchłonie wlać kolejną porcje. Ciągle smażyć na mniejszym ogniu.
- Powtarzać dolewanie wywaru, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie al dente.
- Zdjąć z ognia, po dwóch minutach dodać masło i śmietanę, wymieszać.
- Przełożyć na talerze i posypać posiekaną natką.
Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie polecam każdemu
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis, który znalazłam w internetach :)
OdpowiedzUsuń