Jajka zapiekane w awokado



Dojrzałe awokado zapieczone z jajkiem i ewentualnie innymi dodatkami, czyli ciekawy pomysł na śniadanie dla wymagających podawane na ciepło ;)

Składniki:
awokado
2 małe jajka
szczypiorek lub parmezan
sól, pieprz

opcjonalnie: kawałki łososia wędzonego lub boczku, pomidorki koktajlowe

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i część miąższu. Doprawić każdą połówkę solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.
  • Do zagłębień wbić po jajku, jeżeli się nie mieści to usunąć trochę białka.
  • Oprószyć jajka przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Zapiekać około 15 minut, aż białko się zetnie.
  • Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub parmezanem. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne