Jajka zapiekane w awokado
Dojrzałe awokado zapieczone z jajkiem i ewentualnie innymi dodatkami, czyli ciekawy pomysł na śniadanie dla wymagających podawane na ciepło ;)
Składniki:
awokado
2 małe jajka
szczypiorek lub parmezan
sól, pieprz
opcjonalnie: kawałki łososia wędzonego lub boczku, pomidorki koktajlowe
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i część miąższu. Doprawić każdą połówkę solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce.
- Do zagłębień wbić po jajku, jeżeli się nie mieści to usunąć trochę białka.
- Oprószyć jajka przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekać około 15 minut, aż białko się zetnie.
- Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub parmezanem.
super pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń