Dorada pieczona
Soczysta dorada pieczona razem z ziemniakami, które można zastąpić innymi warzywami np. marchewką lub batatami. Ryba ta ma tak smaczne mięso, że nie potrzebuje skomplikowanych dodatków a zawsze będzie pysznie :)
Składniki:
2 oczyszczone dorady
kilka ziemniaków
kilka ząbków czosnku
ulubione zioła (np. prowansalskie, tymianek)
mielona słodka papryka
cytryna
sól, pieprz cytrynowy lub świeżo mielony
oliwa
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą formę pokryć papierem do pieczenia.
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub talary. Wrzucić je do miski, dodać 2 łyżki oliwy, łyżeczkę lubionych suszonych ziół, łyżeczkę mielonej papryki , sól i pieprz.
- Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
- Ryby umyć i osuszyć. Na jednym boku zrobić ostrym nożem po 3 nacięcia. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą wewnątrz i na zewnątrz.
- Czosnek pokroić na plasterki i umieścić go w nacięciach oraz w środku ryby.
- Podpieczone ziemniaki wyjąć, przesunąć na boki blaszki, a na środku ułożyć przygotowane dorady, stroną naciętą ku górze.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
- Podawać z cząstkami cytryny.
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń