Churros
Hiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
szklanka wody
50 g masła
łyżka cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
szczypta soli
cukier drobny
cynamon
na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady
100 ml śmietany kremówki
dodatkowo: olej do smażenia
- Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i cukrem. Zdjąć z palnika i wsypać mąkę.
- Ucierać całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od brzegów garnka.
- Przestudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników.
- Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
- W garnku rozgrzać olej. Wyciskać około 10 cm kawałki ciasta na rozgrzany tłuszcz, odcinając końcówki nożyczkami.
- Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
- Cukier drobny wymieszać z cynamonem. Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekolade i dokładnie wymieszać.
- Usmażone churros osuszyć na ręczniku kuchennym, obsypać cukrem z cynamonem i podawać z sosem czekoladowym.
Wygląda przecudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
A dziękuję :)
Usuń