Kruche ciasto z borówkami i kruszonką
Łatwy przepis na pyszne kruche ciasto dla całej rodziny. Słodka kruszonka to składnik, któremu bardzo trudno się oprzeć ;)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. cukru drobnego
łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła
1 jajko
400 g borówek amerykańskich lub jagód
na kruszonkę: 10 łyżek mąki
5 łyżek masła
5 łyżek cukru drobnego
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier, wymieszać.
- Następnie dodać pokrojone masło i całość posiekać.
- Wbić jajko i dokładnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
- Formę (u mnie 22cm x 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na parę minut.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Wstawić do niego spód ciasta na około 20 minut.
- Podane składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruchy.
- Na podpieczony spód wyłożyć borówki, posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut do lekkiego zarumienienia kruszonki.
Komentarze
Prześlij komentarz