Kruche ciasto z borówkami i kruszonką


Łatwy przepis na pyszne kruche ciasto dla całej rodziny. Słodka kruszonka to składnik, któremu bardzo trudno się oprzeć ;)


Składniki:

2 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. cukru drobnego
łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła
1 jajko
400 g borówek amerykańskich lub jagód

na kruszonkę: 10 łyżek mąki
                          5 łyżek masła
                          5 łyżek cukru drobnego

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać cukier, wymieszać.
  • Następnie dodać pokrojone masło i całość posiekać.
  • Wbić jajko i dokładnie zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Formę (u mnie 22cm x 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na parę minut.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni. 
  • Wstawić do niego spód ciasta na około 20 minut. 
  • Podane składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruchy. 
  • Na podpieczony spód wyłożyć borówki, posypać kruszonką. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut do lekkiego zarumienienia kruszonki.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne