Śledzie z żurawiną
Słone śledzie w połączeniu ze słodką żurawiną, białą cebulą i pikantnym pieprzem. Niepracochłonna i szybka przekąska na co dzień i od święta :)
Składniki na mały słoik:
4 filety śledziowe matjas
duża cebula
duża garść suszonej żurawiny
liść laurowy
2 ziela angielskie
3/4 szklanki oleju
pieprz świeżo mielony
- Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, a następnie pokroić na ukośne paski.
- Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić.
- Cebulę pokroić w piórka.
- W słoiku ułożyć warstwami na przemian śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy.
- Tak przygotowane składniki zalać olejem, aby przykryć wszystkie ułożone warstwy.
- Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na conajmniej dobę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz