Quiche z wędzonym łososiem i pomidorkami
Ciekawy pomysł na wędzonego łososia - wytrawna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem cebulki i pomidorków koktajlowych. Zapewniam, że jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
200 g mąki pszennej
100 g masła zimnego
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
200 g wędzonego łososia
kilka pomidorków koktajlowych
cebula
2 jajka
200 g śmietany
tymianek świeży lub suszony
pierz
- Mąkę i sól przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać je z mąką, dodać żółtko i wodę.
- Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez co najmniej godzinę.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek ciut większy niż średnica formy.
- Formę natłuścić masłem. Przełożyć do niej ciasto i dokładnie wylepić nim dno oraz boki. Podziurkować widelcem i wstawić na kilka minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i wstawić do niego schłodzony spód tarty na około 15-20 minut.
- Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Łososia pokroić w paski, a pomidorki na połówki.
- W misce wymieszać jajka ze śmietaną, przyprawić tymiankiem i pieprzem.
- Na podpieczony spód wyłożyć łososia i cebulkę, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorów.
- Piec około 30-35 minut, aż masa będzie ścięta.
Komentarze
Prześlij komentarz