Kluski leniwe
Składniki:
500 g białego sera
szklanka mąki
2 jajka
sól
do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta i cukier
- Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli oraz ewentualnie łyżeczkę cukru waniliowego..
- Zagnieść ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby, jeżeli za bardzo się lepi, dodać odrobinę mąki.
- Z ciasta uformować dwa wałki, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie na paski.
- Tak przygotowane kluski wrzucać do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotować jeszcze około minutę.
- Bułkę tartą zrumienić na maśle.
- Ugotowane leniwe wyłożyć na talerze, polać zrumienioną bułką i posypać cukrem.
Najprostsze przepisy są najlepsze! A to, że na słodko to z pewenością spory plus!
OdpowiedzUsuń