Tarta z szynką parmeńską i mozarellą
Kolejna wytrawna tarta... Tym razem z kruchego ciasta z włoskimi składnikami - szynka parmeńską, mozarellą i suszonymi pomidorami.
Składniki:
na ciasto: 250 g mąki tortowej
150 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
na farsz: 2 opakowania szynki parmeńskiej
kulka mozarelli
kilka pomidorów suszonych z zalewy
szklanka śmietany 30%
3 jajka
bazylia
sól, pieprz
- Mąkę przesiać z solą. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać je z mąką.
- Dodać żółtko i wodę i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.
- Uformowane w kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Kruche ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy.
- Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia na kwadrans.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić do niego formę z ciastem na około 20 minut, aby lekko się podpiekło.
- Mozarellę zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jajkami. Doprawić pieprzem, solą i bazylią suszoną lub posiekaną świeżą.
- Szynkę porwać na kawałki, pomidory pokroić w paski i ułożyć na podpieczonym spodzie tarty.
- Zalać przygotowaną wcześniej masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż masa sie zetnie a wierzch lekko zrumieni.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz