Małże w sosie curry



Jak zwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą.

Składniki:
1 kg świeżych oczyszczonych małży
cebula lub 2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sproszkowanego curry
1/2 łyżeczki kurkumy
szklanka mleczka kokosowego
papryczka chilli
garść listków kolendry
2 łyżki masła
limonka
sól


  • Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Pokroić drobno czosnek i chilli, razem z dodać do cebulki i całość podsmażyć.
  • Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 2 minuty. 
  • Wrzucić zamknięte mule, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut, aż małże się otworzą.
  • Doprawić ewentualnie.
  • Przed podaniem skropić sokiem z limonki posypać świeżą kolendrą. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne