Małże w sosie curry
Jak zwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą.
Składniki:
1 kg świeżych oczyszczonych małży
cebula lub 2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sproszkowanego curry
1/2 łyżeczki kurkumy
szklanka mleczka kokosowego
papryczka chilli
garść listków kolendry
2 łyżki masła
limonka
sól
- Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Pokroić drobno czosnek i chilli, razem z dodać do cebulki i całość podsmażyć.
- Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 2 minuty.
- Wrzucić zamknięte mule, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut, aż małże się otworzą.
- Doprawić ewentualnie.
- Przed podaniem skropić sokiem z limonki posypać świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz