Ryż smażony po chińsku z kurczakiem
Ryż z kurczakiem i jajkiem smażony po chińsku to szybkie i sycące danie z woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań.
Składniki na 2 porcje:
150 g ryżu
2 jajka
łyżeczka kurkumy
2 cebulki dymki
pierś z kurczaka - opcjonalnie
sos sojowy
olej sezamowy
dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa,
marchewka, pieczarki, grzyby Mun, kukurydza z puszki
- Do osolonego wrzątku dodać kurkumę, wymieszać i ugotować w nim ryż. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, wystudzić.
- Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego.
- Jajka roztrzepać i wymieszać z łyżką sosu sojowego.
- Cebulę dymkę i inne warzywa pokroić. Szczypior posiekać.
- W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko przyrumieni.
- Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut.
- Wsypać ryż i wlać jajka, wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć krótko całość, aż jajka się zetną. Odstawić z ognia i ewentualnie doprawić sosem sojowym.
- Podawać posypane szczypiorem.
dobry przepis;-). Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuń