Ryż smażony po chińsku z kurczakiem


Ryż z kurczakiem i jajkiem smażony po chińsku to szybkie i sycące danie z woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań.

Składniki na 2 porcje:
150 g ryżu
2 jajka
łyżeczka kurkumy
2 cebulki dymki
pierś z kurczaka - opcjonalnie
sos sojowy
olej sezamowy
dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa,
                                    marchewka, pieczarki, grzyby Mun, kukurydza z puszki


  • Do osolonego wrzątku dodać kurkumę, wymieszać i ugotować w nim ryż. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, wystudzić.
  • Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego.
  • Jajka roztrzepać i wymieszać z łyżką sosu sojowego.
  • Cebulę dymkę i inne warzywa pokroić. Szczypior posiekać.
  • W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko przyrumieni. 
  • Dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. 
  • Wsypać ryż i wlać jajka, wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć krótko całość, aż jajka się zetną. Odstawić z ognia i ewentualnie doprawić sosem sojowym.
  • Podawać posypane szczypiorem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne