Krem marchewkowy z imbirem


Sycąca, lekko pikantna marchewkowa zupa krem z dodatkiem aromatycznego imbiru to bogate źródło witamin, a przede wszystkim beta karotenu. 

Składniki na 2 porcje:
4 duże marchewki
pietruszka
duży ziemniak
2 szkl. bulionu
cebula
2 cm świeżego imbiru
pomarańcza
łyżeczka kurkumy
śmietana
grzanki
2 łyżki masła
sól, pieprz


  • Warzywa pokroić na plasterki lub kawałki, imbir zetrzeć. 
  • Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut. 
  • Dodać imbir i wlać bulion. Gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksować zupę blenderem na krem i doprawić.
  • śmietanę można dodać przed lub po przelaniu na talerz.
  • Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne