Krem marchewkowy z imbirem
Sycąca, lekko pikantna marchewkowa zupa krem z dodatkiem aromatycznego imbiru to bogate źródło witamin, a przede wszystkim beta karotenu.
Składniki na 2 porcje:
4 duże marchewki
pietruszka
duży ziemniak
2 szkl. bulionu
cebula
2 cm świeżego imbiru
pomarańcza
łyżeczka kurkumy
śmietana
grzanki
2 łyżki masła
sól, pieprz
- Warzywa pokroić na plasterki lub kawałki, imbir zetrzeć.
- Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut.
- Dodać imbir i wlać bulion. Gotować około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę blenderem na krem i doprawić.
- śmietanę można dodać przed lub po przelaniu na talerz.
- Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz