Zupa krem z buraków
Sycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno.
Składniki:
5 buraków
ziemniak
marchewka
1/2 selera
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa lub olej
szczypiorek
gęsta śmietana
- Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę.
- Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć.
- Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Zmiksować zupę na gładko i doprawić.
- Podawać z dużym kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz