Łosoś Teriyaki
Pieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku.
Składniki na 2 porcje:
2 kawałki łososia ze skórą
na marynatę:
1/2 szkl. sosu sojowego
2 łyżki mirin
2 łyżki wody
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru brązowego
ząbek czosnku
1 cm imbiru
dodatkowo: sezam
- Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondelku, zagotować.
- Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje, wystudzić.
- W tak przygotowanym sosie zamarynować kawałki łososia przez co najmniej godzinę.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Umieścić w nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
- W międzyczasie kilkakrotnie polewać łososia marynatą. Pare minut przed końcem pieczenia posypać rybę sezamem.
- Przed podaniem usunąć skórę.
W takiej odsłonie nie kosztowałam jeszcze łososia ... Z pewnością się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)