Łosoś Teriyaki


Pieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku. 

Składniki na 2 porcje:
2 kawałki łososia ze skórą
na marynatę:
1/2 szkl. sosu sojowego
2 łyżki mirin
2 łyżki wody
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru brązowego
ząbek czosnku
1 cm imbiru

dodatkowo: sezam

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondelku, zagotować.
  • Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje, wystudzić.
  • W tak przygotowanym sosie zamarynować kawałki łososia przez co najmniej godzinę.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Umieścić w nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
  • W międzyczasie kilkakrotnie polewać łososia marynatą. Pare minut przed końcem pieczenia posypać rybę sezamem.
  • Przed podaniem usunąć skórę.

Komentarze

  1. W takiej odsłonie nie kosztowałam jeszcze łososia ... Z pewnością się skuszę :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne