Labraks pieczony w folii


Soczysty labraks czyli okoń morski pieczony w piekarniku z dodatkiem przypraw, pietruszki i cytryny. 


Składniki:
wypatroszony labraks
masło
pietruszka
ząbek czosnku
cytryna
pieprz, sól


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Labraksa umyć, osuszyć i zrobić na skórze 2-3 nacięcia z każdej strony.
  • Natrzeć solą i pieprzem skórę i wnętrze ryby. 
  • Cytrynę pokroić w plastry. Napełnić nimi wnętrze ryby, dodać również natkę pietruszki i łyżeczkę masła wymieszaną z przeciśniętym przez praske czosnkiem.
  • Tak przygotowanego labraksa zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika  na 20-25 minut.
  • Upieczoną rybę wyjąć z folii i skropić sokiem z cytryny.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne