Francuska tarta jabłkowa
Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :)
Składniki:
ciasto francuskie
3-4 jabłka
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 kostki masła
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem.
- Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
- Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na cieście, tak aby na siebie nachodziły, ale brzeg ciasta pozostawić wolny.
- Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta.
- Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu.
- Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci.
Ciasto nie upieklo sie pod jablkami, zostalo surowe, gdzie popelnilam blad?
OdpowiedzUsuńZ tego co widziałam we Francji to do formy układa się najpierw jabłka a na jabłka układa się ciasto. Po upieczeniu odwraca się tartę tak by ciasto było na spodzie 🙃
UsuńOno chyba ma takie być.. bo właśnie jadłam takie w restauracji i było mokre..nie wiem
OdpowiedzUsuń