Francuska tarta jabłkowa


Najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na cieście francuskim. Ekspresowy deser :)



Składniki:
ciasto francuskie
3-4 jabłka
1/3 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
1/4 kostki masła


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta wyciąć koło i przełożyć je na blaszkę, podziurkować widelcem.
  • Cukier wymieszać z cynamonem. Połową mieszanki posypać ciasto, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
  • Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na cieście, tak aby na siebie nachodziły, ale brzeg ciasta pozostawić wolny. 
  • Masło roztopić i posmarować nim jabłka oraz brzeg ciasta.
  • Całość oprószyć resztą cukru i cynamonu.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż tarta się zezłoci.

Komentarze

  1. Ciasto nie upieklo sie pod jablkami, zostalo surowe, gdzie popelnilam blad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co widziałam we Francji to do formy układa się najpierw jabłka a na jabłka układa się ciasto. Po upieczeniu odwraca się tartę tak by ciasto było na spodzie 🙃

      Usuń
  2. Ono chyba ma takie być.. bo właśnie jadłam takie w restauracji i było mokre..nie wiem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne