Papryka faszerowana mięsem
Propozycja na łatwy obiad - papryka nadziewana mięsem, ryżem i pieczarkami, a całość zapieczona w piekarniku.
Składniki:
2 czerwone papryki
100 g ryżu
150 g mielonego mięsa
4 pieczarki
4 plastry żółtego sera
mielona papryka
sól, pieprz
- Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć na patelni.
- Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć całość, aż z grzybów odparuje woda.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki.
- Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk.
- Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego.
- Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika na około 40 minut.
- Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera i piec jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.
- Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą natką.
Komentarze
Prześlij komentarz