Krupnik
Polska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy.
Składniki:
400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka)
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
cebula
1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej)
4 ziemniaki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
natka pietruszki
- Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut (żeberka nieco dłużej).
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę.
- Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną.
- Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki, wrzucić ponownie.
- Doprawić zupę świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić.
- Przed podaniem każdą porcję posypać świeżą natką.
Komentarze
Prześlij komentarz