Falafel


Wegańskie arabskie kotleciki z ciecierzycy i ziół, u mnie w wersji pieczonej w piekarniku. Podawane w bułce lub samodzielnie z sosem tahini, hummusem lub jogurtem.

Składniki na około 30 sztuk:
500 g ciecierzycy namoczonej przez noc
mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka soli
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry

dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia

  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
  • Ciecierzycę odcedzić. Zmiksować lub zmielić razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki oraz kolendry.
  • Dodać sok z cytryny i przyprawy, dokładnie wymieszać masę.
  • Formować małe lekko spłaszczone krążki, dokładnie je ściskać, aby sie nie rozpadły i układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, w połowie pieczenia przewrócić falafele na drugą stronę.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne