Quiche ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku w liściach
200 sera feta
gotowe ciasto francuskie
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 jajka
200 g śmietany 18 %
2 łyżki masła
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem.
- Formę prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną.
- Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta.
- Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa si zetnie.
Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńQuiche są cudowne - ze szpinakiem i fetą omom *.* Tylko ciasto na kruche bym zamieniła :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na niedzielny obiad
OdpowiedzUsuń