Harira
Tradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.
Składniki:
szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
puszka krojonych pomidorów
cebula
marchewka
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
1 cm imbiru świeżego
papryczka chilli
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
natka pietruszki
limonka
oliwa
- Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki i razem podsmażyć na oliwie.
- W moździerzu utrzeć ziarna kolendry i kuminu. Dosypać do smażących się warzyw razem z pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty.
- Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy.
- Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki.
- Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Lubię tę zupę, choć u mnie występuje w niej też soczewica :)
OdpowiedzUsuńByło smaczne. Koniecznie do powtórzenia. Podałam z domowymi roti.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Pozdrawiam. Ola