Gulasz wieprzowy


Klasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę.


Składniki dla 2 osób:
500 g mięsa wieprzowego z szynki
duża cebula
słodka papryka
3 ziela angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
2 łyżki oleju
łyżki mąki

  • Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju na mocno brązowy kolor. 
  • W garnku zagotować 2,5 szklanki wody z liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso.
  • Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu.
  • Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie.
  • Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne