Quinoa z pieczonymi warzywami
Lekkie danie wegetariańskie z komosą ryżową i pieczonymi warzywami to szybki pomysł na smaczny i zdrowy obiad.
Składniki:
100 g komosy ryżowej (quinoa)
bakłażan
marchewka
kabaczek
pomidorki koktajlowe
garść natki pietruszki
sól morska, pieprz
chilli - ewentualnie
oliwa
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Natkę posiekać. Bakłażana, kabaczka i marchewkę pokroić w średnią kostkę, skropić oliwą i wstawić do piekarnika.
- Po kwadransie dodać pomidorki i piec jeszcze 10-15 minut.
- Komosę przepłukać i gotować w szklance osolonej wody przez około 20-30 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
- Upieczone warzywa wymieszać z komosą i posiekaną natką, doprawić do smaku.
- Wyłożyć na talerz i podawać.
Jak ja lubię takie letnie dania ;) Pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń