Gazpacho
Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb.
Składniki:
4 pomidory czerwone
czerwona papryka
zielony ogórek
duża cebula
3 ząbki czosnku
sól, chilli
2 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
kromka chleba pszennego
kilka liści bazylii
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
- Kromkę chleba namoczyć w wodzie.
- Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i razem z chlebem i przyprawami wrzucić do blendera.
- Zmiksować na gładką zupę krem.
- Ewentualnie doprawić i ponownie krótko zmiksować.
- Schłodzić w lodówce i podawać.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Właśnie dzisiaj zrobiłam swoje pierwsze gazpacho :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda kusząco :)