Francuskie rogaliki (mini croissant)
Rogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :)
Składniki:
płat ciasta francuskiego
jajko
dżem lub nutella
płatki migdałów
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty.
- Trójkąty lekko ponacinać pośrodku najkrótszego boku i nałożyć po łyżeczce nadzienia.
- Zawinąć każdy, formując rogaliki.
- Przełożyć je na blaszkę, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż rogaliki się zrumienią.
Jejku, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają cudownie :) Nie mogę oglądać takich rzeczy w nocy.... automatycznie robię się głodna!
OdpowiedzUsuńAle fajne rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń