Francuskie rogaliki (mini croissant)


Rogaliki z ciasta francuskiego czyli małe croissanty z ulubionym nadzieniem i płatkami migdałów. Szybki pomysł na małe co nie co do kawy :)


Składniki:
płat ciasta francuskiego
jajko
dżem lub nutella
płatki migdałów

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na duże kwadraty, a te po przekątnej na trójkąty.
  • Trójkąty lekko ponacinać pośrodku najkrótszego boku i nałożyć po łyżeczce nadzienia.
  • Zawinąć każdy, formując rogaliki.
  • Przełożyć je na blaszkę, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż rogaliki się zrumienią.


Komentarze

  1. Jejku, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki wyglądają cudownie :) Nie mogę oglądać takich rzeczy w nocy.... automatycznie robię się głodna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne