Tarta ze szparagami na cieście francuskim



Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę. 


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi)
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18 %
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ugotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą.
  • Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem.
  • Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę.
  • Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty. 
  • Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony ser (ja tym razem użyłam ricotty).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut, aż masa się zetnie.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne