Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi)
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18 %
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ugotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą.
- Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem.
- Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę.
- Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty.
- Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony ser (ja tym razem użyłam ricotty).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut, aż masa się zetnie.
Pychotka ;-))
OdpowiedzUsuńPyszności i jeszcze z zielonymi szparagami :) cudo :):)
OdpowiedzUsuń