Shakshouka (Szakszuka)
Shakshouka to aromatyczna potrawa kuchni tunezyjskiej podawana zazwyczaj na sycące śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki:
2 jaja
mała cebula
2 ząbki czosnku
mała czerwona papryka
2 pomidory
szczypta (lub więcej) chilli
1/2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
szczypta cukru
mielona słodka papryka
garść posiekanej natki
oliwa
- Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić.
- Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć.
- Przykryć patelnię i smażyć, aż białka będą ścięte.
- Gotowe danie posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem.
Wygląda znakomicie :) chętnie bym zjadła :):)
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu mam zamiar zrobić jajka w takiej wersji.. dzięki temu przepisowi czuję się zmotywowana i na pewno zrobię w bliskiej przyszłości :)
OdpowiedzUsuńFajne! wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na mojego śniadaniowego bloga sniadanieubasi.blogspot.com - takie smaki uwielbiam!
OdpowiedzUsuń