Moussaka (Musaka)
Smaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :)
Składniki:
2 małe bakłażany
3 ziemniaki (niekoniecznie)
oliwa
na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe)
duża cebula
3-4 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
liść laurowy
50 ml czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
suszone oregano
oliwa
na beszamel:
250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
- Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni.
- Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać.
- Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy.
- Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje.
- W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minutę. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić, aby troche przestygł. Wmieszać w sos jajko i doprawić całość.
- Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
- Naczynie żaroodporne natłuścić.
- Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę bakłażanów i resztę sosu mięsnego.
- Na wierzch wylać beszamel i wstawić moussakę do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut.
- Wyjąć i lekko przestudzić przed krojeniem.
Uwielbiam :) Pięknie wygląda i piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuń