Cobbler z rabarbarem
Cobbler to szybki pomysł na ciepły owocowy deser. Warstwa rabarbaru przykryta ciastem podawana podobnie jak crumble z lodami lub bitą śmietaną. Przepis pochodzi ze strony food.com z moimi modyfikacjami.
Składniki:
na spód:
500 g rabarbaru
1/2 szklanki cukru
na ciasto:
1 i 1/4 szkl. mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g zimnego masła
1 jajko
1/2 szkl. mleka
- Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
- Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wysmarować masłem.
- Rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i przełożyć do formy.
- Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodać masło i wyrobić całość na kruszonkę.
- Jajko wymieszać z mlekiem i dodać do kruszonki. Wymieszać wszystko widelcem, aż powstanie ciasto.
- Wyłożyć je łyżką na owoce, nie wyrównywać ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
- Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Ten przepis bierze udział w akcji:
Komentarze
Prześlij komentarz