Zupa chrzanowa



Lekko ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian.


Składniki:
pęczek włoszczyzny
kilka ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
słoiczek chrzanu
100 ml śmietany kremówki
łyżka majeranku
sól, pieprz

dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki
  • Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
  • Wyjąć liście i ziela, zmiksować zupę blenderem. Dodać cały słoiczek chrzanu i śmietanę.
  • Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. 
  • Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami z chleba. 



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne