Zupa chrzanowa
Lekko ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian.
Składniki:
pęczek włoszczyzny
kilka ziemniaków
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
słoiczek chrzanu
100 ml śmietany kremówki
łyżka majeranku
sól, pieprz
dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki
- Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
- Wyjąć liście i ziela, zmiksować zupę blenderem. Dodać cały słoiczek chrzanu i śmietanę.
- Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
- Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami z chleba.
Super pomysł na okolice wielkanocy, zamiast żuru ;)
OdpowiedzUsuń