Pad Thai


Tajskie smaki :) Smażony w woku makaron ryżowy z jajkiem, kiełkami i orzeszkami ziemnymi. Charakteru nadaje mu specyficzna pasta tamaryndowa. Moja wersja jest z serem tofu, który z powodzeniem  można zastąpić kurczakiem lub krewetkami.


Składniki na 2 porcje:
100 g makaronu ryżowego wstążki
100 g sera tofu
szalotka
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki pasty z tamaryndowca
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki kiełków fasoli mung
spora garść orzeszków ziemnych niesolonych
olej z orzeszków ziemnych
sok z 1/2 limonki
szczypior do dekoracji

  • Szalotkę i czosnek posiekać, jajka roztrzepać w miseczce, tofu pokroić w kostkę, orzeszki posiekać.
  • Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  • W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć.
  • Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie. 
  • Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około 2 minuty. Pod koniec dorzucić kiełki fasoli mung i orzeszki.
  • Skropić sokiem z limonki i podawać posypane siekanym szczypiorem i orzeszkami.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne