Chińska zupa ostro-kwaśna
Lekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu.
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
pierś z kurczaka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka grzybów mun
50 g bambusa z zalewy
jajko
mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
szczypta (lub więcej) chilli
sól
dodatkowo: makaron sojowy
szczypior
- Cebulę posiekać, kurczaka i pędy bambusa pokroić w paseczki, grzyby mun namoczyć i również pokroić.
- W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Wlać bulion.
- Wrzucić kurczaka i grzyby mun i pędy bambusa. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, sosem sojowym i octem w małej miseczce.
- Wlać mieszankę do zupy i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić szczyptą chilli i ewentualnie solą.
- Jajko roztrzepać i wlać wolnym strumyczkiem do zupy, aby się ścięło we włókna.
- Zupę podajemy z makaronem sojowym, posypaną posiekanym szczypiorem.
zamieniłabym kurczaka na tofu :) ale ogólnie pyszne!
OdpowiedzUsuńRobię od czasu do czasu właśnie w mięsnej wersji, pychota.
OdpowiedzUsuńNasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń