Butter chicken
Bardzo aromatyczny kurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan.
Składniki:
500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka
na marynatę:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
łyżeczka garam masali
łyżeczka kurkumy
spora szczypta soli
na sos:
2 łyżki masła
łyżeczka nasion kuminu
łyżeczka ziaren kolendry
cebula
szczypta mielonego kardamonu
łyżka garam masali
szczypta chilli
4 pomidory
łyżeczka cukru
1/2 szklanki śmietany
sól
- Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję grill.
- Blaszkę wyłożyć folią. Ułożyć na niej kawałki zamarynowanego kurczaka i wstawić na górny poziom piekarnika na około 10-15 minut.
- Pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na gładko.
- Cebulę pokroić w półplasterki. Kumin i ziarna kolendry utłuc w moździerzu.
- W woku rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać kumin, kolendrę, garam masalę, kardamon i chilli. Całość podsmażyć około 2 minuty.
- Wlać zmiksowane pomidory, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.
- Dodać śmietanę i doprawić solą. Wrzucić kawałki kurczaka i pogotować go w sosie przez około 10 minut.
- Danie podawać posypane świeżą kolendrą.
Super pomysł na obiad :) Z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńKocham kuchnię indyjską. To danie chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń